Un banc bo per a l’energia – El Punt Avui

Font: El Punt Avui

És un banc, però ni deixa diners ni actua per obtenir beneficis. El seu objectiu és promoure l’estalvi energètic i combatre la pobresa energètica. El banc d’energia va sorgir amb aquesta filosofia, una iniciativa promoguda per la cooperativa Tarpuna amb la col·laboració de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, la cooperativa Coop57 i l’Obra Social de La Caixa. El projecte va començar a prendre forma el 2012, coincidint amb la presentació del primer informe sobre pobresa energètica a l’Estat espanyol. Aleshores els responsables de la cooperativa Tarpuna –ja centrada en accions d’estalvi energètic–, van veure clar que es podia donar a aquesta acció d’estalvi una visió d’impacte social.

L’objectiu, explica el seu director, David Maruny, no és pagar les factures de la llum, l’aigua o el gas de les llars sense recursos, “no pretenem resoldre la pobresa energètica de cop ni suplir l’acció d’emergència que fan les administracions”, destaca. El que vol aquest banc, hi afegeix, “és acompanyar les llars en dificultats perquè facin un ús més eficient d’aquesta energia”.

La proposta, doncs, és transformar els diners que estalvien per l’ús eficient de l’energia administració, empreses i particulars, en recursos per “acompanyar” aquestes llars amb dificultats “i ensenyar-los maneres d’estalvi perquè millorin el seu confort i no arribin a una situació d’emergència”, explica Maruny. És, hi afegeix, “una tasca preventiva”.

Per fer-ho, el banc d’energia parteix d’acords amb els municipis, “ja que són els serveis socials dels ajuntaments els qui saben quines llars necessiten aquesta ajuda”, explica Maruny. De moment ha tancat acords amb els ajuntaments de Premià de Dalt –allà el projecte està en ple rendiment des del setembre passat– i més recentment, amb Sabadell.

Els bancs no només apleguen empreses i entitats de l’administració sinó que també obren la porta als particulars i empreses d’aquestes localitats interessats a participar-hi. Les famílies, per exemple, paguen una quota de 15 euros l’any, “i el que es fa després és avaluar l’estalvi generat arran de seguir les nostres pautes i, d’aquest, el 35% es destina a accions per a famílies en situacions de vulnerabilitat”, explica Maruny.

Ara el projecte està centrat a atraure empreses i, per fer-ho, Maruny explica que estan treballant en un programa juntament amb alumnes del màster de Sostenibilitat de la UPC, “per definir el mínim que cal que el banc d’energia posi sobre la taula per captar l’interès d’aquestes empreses”. Tot i així, ja n’hi ha que s’han afegit a la iniciativa. És el cas, per exemple, de la consultoria de Premià de Dalt Marketeasing. El seu director general, Andreu Pérez, explica que va decidir col·laborar-hi des del primer moment “perquè és una iniciativa que només aporta beneficis directes i indirectes per a l’empresa i la societat”. Tant les empreses com també els particulars que col·laboren amb el banc d’energia reben cursos, formació i altres serveis per acompanyar i acreditar l’estalvi energètic.

Els impulsors del banc d’energia continuen buscant acords amb municipis, i han tingut converses amb ajuntaments com el de Barcelona, “que hi ha mostrat molt interès”, explica Maruny.

Un nou raig

A Catalunya hi ha unes 200.00 famílies amb tots els membres a l’atur, famílies que probablement pateixen o patiran pobresa energètica. Mentre el govern del PP posa traves a la llei catalana contra aquesta pobresa, projectes com el banc d’energia miren d’activar la societat i generar un altre raig de llum.