Sabadell és la primera gran ciutat catalana en sumar-se al banc d’energia – iSabadell.cat

  • La iniciativa s’ha presentat aquest dijous al casal Pere Quart.

  • Es vol estendre el model del Banc dels Aliments per lluitar contra la pobresa energètica.

Font: iSabadell.cat

Sabadell serà la primera gran ciutat catalana en promoure i desenvolupar el banc d’energia, una iniciativa per lluitar contra la pobresa energètica mitjançant una part de l’estalvi energètic aconseguit pels participants, que anirà a parar a un fons d’energia. La iniciativa s’ha presentat aquest dijous al casal Pere Quart i només s’aplica també a Premià de Dalt.

Les famílies que hi participin han de tenir una quota de compromís de 15 euros anuals. A canvi, rebran formació i se’ls instal·larà un dispositiu de control d’energètic per mesurar el consum. Al cap d’un temps s’avalua el consum, es compara amb la despesa anterior i es veu l’estalvi general. D’aquesta quantitat una part es destinarà a l’Associació Banc d’Energia, que farà accions per lluitar contra la pobresa energètica a través d’un fons econòmic.

No pagarem factures sinó que intervindrem en els domicilis de les persones en risc de pobresa energètica per fer-los menys dependents energèticament“, diu el president del banc d’energia, David Maruny.

Una altra part de l’estalvi generat revertirà en la butxaca dels participants. Per la seva part, l’Ajuntament, que també hi participaràdestinarà una part del seu estalvi a la promoció i sensibilització i una altra part al foment del consum responsable d’energia dins les instal·lacions municipals. Per tant, la iniciativa té una doble vessant: econòmica, per reduir la despesa en energia que es paga, i solidària, per lluitar contra la pobresa energètica, que afecta a unes 3.000 persones a la ciutat.

De moment, l’entitat banc d’energia fa una crida a particulars, comerços i empreses a adherir-se a la iniciativa, que ara comença a caminar. El seu president, David Maruny, creu que amb l’arribada del banc d’energia a Sabadell s’obre una gran “oportunitat”. “És una iniciativa pionera que ens hem d’imaginar com el que és ara el Banc dels Aliments aplicat a la pobresa energètica”. El regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha assistit a la presentació fent palès el compromís municipal amb la iniciativa.

 

Notícia relacionada:  Els sabadellencs podrien estalviar un 40% d’energia  –  iSabadell.cat