En marxa un banc d’energia per prevenir la pobresa energètica – Diari de Sabadell

Font: Diari de Sabadell

Sabadell és l’única ciutat de més de 200.000 habitants que posi en marxa una iniciativa que té com a finalitat estalviar per poder compartir. Coneguda amb el nom de banc d’energia de Sabadell, la idea és que particulars i empresaris aprenguin a estalviar energia i que els seu estalvi serveixi per combatre la pobresa energètica.

En aquests moments es parla de pobresa energètica quan una unitat familiar no és capaç de pagar una quantitat d’energia suficient per satisfer les seves necessitats domèstiques, especialment de calefacció a l’hivern (18 graus) i quan es veu obligada a destinar una part excessiva dels seus ingressos a pagar la factura energètica del seu habitatge. Aquestes són dues de les condicions amb les què s’ha definit la pobresa energètica malgrat encara no hi ha consens a l’hora de valorar-la.

Amb el banc d’energia de Sabadell es vol millorar les condicions dels habitatges de les persones o famílies en situació vulnerable perquè siguin menys dependents energèticament i formar aquestes persones perquè sàpiguen fer-ne un consum més eficient. En cap cas el banc s’utilitzarà per pagar factures. A més, aquesta iniciativa també aborda el canvi climàtic, ja que es redueix el malbaratament de l’energia.

El tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, destaca la importància d’avançar cap a l’autoconsum també per tal d’assolir un estalvi econòmic i també energètic.

Els fons del banc procediran del propi Ajuntament i també de particulars, empreses i entitats que decideixin destinar una part del seu estalvi energètic a col·laborar de forma solidària amb les persones més vulnerables. També s’admetran donacions.

Aquest estalvi solidari es defineix també com un estalvi Km0 ja que els diners s’invertiran a la mateixa ciutat.

Les entitats públiques podran adherir-se amb un conveni de col·laboració que implica realitzar accions d’estalvi i eficiència, destinar el 35 per cent de l’estalvi assolit als objectius del banc i reinvertir el 35 per cent de l’estalvi en millores d’eficiència energètica.

Les famílies que vulguin adherir-se a l’estalvi solidari podran fer-ho amb una quota de compromís de participació de 15 euros l’any.

L’Ajuntament s’ha compromès a destinar una quarta part del seu estalvi a la sensibilització i un altre 25 per cent a promoure l’eficiència energètica dins del consistori.

A més de funcionar a Sabadell, el banc d’energia també s’ha posat en marxa a Premià de Dalt el novembre de 2015.

El banc es presenta com una eina que complementa tots els recursos que l’Ajuntament destina a pal·liar l’emergència social.

La presentació del banc d’energia de Sabadell tindrà lloc el dijous 16 de juny a les 18:30h al Casal Pere Quart.

invitacio presentacio bancdenergia SBD