que cal saber

El que cal saber

El banc d’energia és una associació legalment constituïda que promou l’estalvi i l’eficiència energètica a benefici dels que estan en situació de vulnerabilitat energètica. Això ho fa a través de la pedagogia i de la solidaritat transformadora.

La finalitat del banc no és acumular (ni energia ni recursos) sinó contribuir a l’estalvi amb finalitats redistributives.

El banc d’energia pretén lligar dues realitats:

  • la problemàtica de pobresa energètica (l’accés bàsic a l’energia), millorant les condicions dels habitatges de les persones o famílies en situació vulnerable per tal de fer-los energèticament menys dependents i fent un acompanyament energètic formatiu, inversió inclosa, però no pagant factures; i
  • el canvi climàtic, minimitzant el malbaratament de l’ús de l’energia.

Creiem que no pot ser que hi hagi famílies amb problemes de subministrament bàsic d’electricitat o calefacció, perquè té impactes en la seva salut i en les oportunitats d’igualtat social, i volem promocionar l’estalvi i l’eficiència amb finalitat solidària per a un benefici social, a més a més dels motius econòmics i ambientals, tots ells importants. D’aquesta manera, tots en podem sortim beneficiats.

històries d'estalvi solidari (1)

D’on recull els fons el banc d’energia?

D’aportacions de particulars, empreses i entitats que decideixen dedicar una part del seu potencial d’estalvi en la factura energètica a col·laborar solidàriament amb el problema de la pobresa injustícia energètica. S’admeten també donacions, i ens acollim també a subvencions.

Amb quin criteri es destinen els fons de lluita contra la pobresa injustícia energètica?

Identificant i avaluant les necessitats conjuntament amb els tècnics dels serveis socials de la localitat. És el banc d’energia qui realitza les accions.

Com es gasten els diners?

Amb mesures d’estalvi i formació que facin que les famílies vulnerables millorin la seva qualitat de vida. Els diners s’inverteixen al mateix territori on es genera l’aportació solidària.

Com pots col·laborar amb el banc d’energia?

Fent-te soci/a: tothom qui vulgui hi està convidat. L’Associació és oberta a particulars que vulguin sumar-se a la iniciativa. 

Adherint-te al projecte com a persona física:

  1. Analitza el potencial d’estalvi de la teva factura energètica mitjançant la nostra app d’acompanyament energètic online que t’aporta una diagnosi de la situació actual de la teva llar i consells personalitzats de millora.
  2. Aporta una part d’aquest estalvi assolible (la part que decideixis lliurement) per fer possible l’acció solidària del banc d’energia i fer front a la pobresa injustícia energètica que pateixen famílies del teu entorn proper. Això ho pots fer directament des de l’apartat Resum Global dels resultats de l’app d’acompanyament energètic online.

Adherint-te al projecte com a persona jurídica: empreses, comerços, centres educatius o qualsevol organització pot col·laborar amb el banc d’energia per multiplicar la conscienciació energètica i treballar a favor de la justícia energètica. Participa!

Com es fa la donació?

La donació pot ser puntual o anual. Es pot realitzar la donació via transferència bancària o bé mitjançant domiciliació. 

Les aportacions al banc d’energia desgraven?

Malauradament no tenim possibilitat de fer que les donacions rebudes a l’Associació Banc d’Energia siguin desgravables fiscalment.

Tot i que els primers anys de la iniciativa vam poder fer les aportacions a través de la Fundació COOP57, amb qui teníem un conveni de col·laboració, i això permetia la desgravació fiscal, des de 2018 això ha canviat i totes les aportacions les gestiona directament l’Associació Banc d’Energia.

Sóc una persona física, què rebo a canvi?

L’app d’acompanyament energètic online que posem a la teva disposició, juntament amb tota la informació sobre consells i recursos per estalviar que tenim a la pàgina web i tot el nostre suport tècnic personalitzat, et permetrà ser conscient de les teves possibilitats de millora per a l’estalvi energètic i emprendre accions de forma immediata.

Entre les accions amb les que et podem ajudar és en la cessió d’un equip de monitoratge del consum elèctric i la qualitat ambiental de casa teva, anomenat e·Tarpunòmetre la recollida de dades del qual es pot analitzar a la intranet del banc d’energia, complementàriament a l’app d’acompanyament energètic. I et convidem a participar en qualsevol dels tallers que realitzem de fabricació del teu propi monitor d’energia.

A més a més, cada any que renovis la teva col·laboració amb el banc d’energia, podràs descarregar-te un certificat d’adhesió personalitzat des de l’apartat de dades personals de la intranet. 

Com a empresa o organització, què rebo a canvi?

Accés a serveis d’assessorament energètic, un certificat d’adhesió personalitzat i, de forma simbòlica, un petit adhesiu o distintiu per l’establiment  o web, per certificar la teva col·laboració amb el banc d’energia. El teu nom constarà al web com a organització adherida.

Què és l’estalvi solidari transformador?

Establir i implantar accions de reducció del consum d’energia i destinar una part de l’estalvi obtingut a la lluita contra la pobresa energètica, generant oportunitats d’igualtat social.

Qui pot fer estalvi solidari?

Qualsevol persona, entitat o empresa pot fer estalvi solidari, només cal adherir-se al banc d’energia i rebreu informació i recursos de com realitzar estalvi a la llar o a la feina.

Es paguen factures de la llum o el gas?

No. No volem substituir l’acció d’urgència que l’administració i altres entitats estan fent. Actuem millorant les condicions d’habitabilitat, millorant les instal·lacions  o la formació de les persones per què siguin més eficients en l’ús de l’energia.

Com puc saber del destí de les donacions?

Per garantir la transparència de la gestió dels recursos econòmics, de forma anual, el banc d’energia emetrà una memòria tècnica i econòmica que serà presentada (en clau local) i enviada a totes les persones i organitzacions adherides.

Puc promoure un banc d’energia al meu municipi?

Sí. Posem a disposició de la societat una nova eina que esperem que creixi per la voluntat de persones com tu que creguin en aquesta iniciativa. Contacta’ns  i en parlem.

    

Com funciona el banc d'energia
Com funciona
Qui promou el banc d'energia
Qui el promou
STOP a la pobresa energètica
Pobresa energètica
Estalvia energia i fes #estalviarpercompartir
Estalvia energia
Intervenció en llars vulnerables
Model d’intervenció
Notícies: heu de saber que...
Notícies
Mitjans de Comunicació
Mitjans de Comunicació

històries d'estalvi solidari (1)

històries d'estalvi solidari (2)

històries d'estalvi solidari (3)